Skip to content

Ravintolatuen haku aukeaa, uusi kustannustuki tulossa

Yritysten koronarahoitukseen tulossa uutena ravintolatuki ja kustannustuki. Business Finlandin ja ELY-keskusten koronarahoitushaut suljetaan maanantaina 8.6.
Pirkanmaan neuvontapuhelin päivystää myös kesällä.

Ravintolatuen haku aukeaa 5.6.

Ravintolatuen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).  Haku aukeaa 5. kesäkuuta. Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat oli määrätty pidettäväksi suljettuina asiakkailta koko maassa 4.4.–31.5.2020. Ravitsemisliiketoiminta on ainoa toimiala, jonka toiminta oli kielletty lailla.

Ravintolatuki koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta:

  • Uudelleentyöllistämisentuella yritys voi saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen. Tukea haetaan KEHA-keskukselta sähköisellä hakemuksella.
  • Hyvitys toiminnan rajoittamisesta on tarkoitettu yrityksen juokseviin ja joustamattomiin kustannuksiin, esim. sähkö- ja lvi-laskut sekä tilavuokra. Hyvitystä on mahdollista saada 4.4.–31.5.2020 väliseltä ajalta. Tuki maksetaan pääasiassa joukkomaksatuksena verohallinnolta saatavien alv-tietojen perusteella. Muita koronatukia hakeneet yritykset hakevat hyvitystä hakemuksella KEHA-keskukselta

KEHA-keskuksen ohjeet tuen hakuun
TEM:in kysymyksiä ja vastauksia tuesta ravintoloille
Suomen yrittäjien uutinen ravintolatuesta

Tulossa uusi kustannustuki

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Se kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin.

Kustannustukea ei voi vielä hakea. Kustannustukea koskeva laki tullee voimaan kesäkuun aikana ja tukea haetaan Valtiokonttorista. Muut yrityksen saamat koronatuet vähennetään kustannustuesta. Ravintola-alan tuki ja kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti ja Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan huomioon 70 prosenttia.

Katso TEM:in tiedote
Valtionkonttorin vastauksia kustannustuesta

Business Finlandin ja ELY-keskusten koronarahoitushaut suljetaan maanantaina 8.6.

Business Finlandin Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa (yli 6 hlöä työllistäville yrityksille) ja ELY-keskusten Rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa (1-5 hlöä työllistäville yrityksille) -tukihaut sulkeutuvat maanantaina 8.6.2020 klo 16.15. Tämän jälkeen kyseisiä rahoitusmuotoja ei voi enää hakea. Kaikki määräaikaan mennessä saapuneet hakemukset käsitellään ja hakemuksia voi myös täydentää tarvittaessa.

Jos olet hakenut Business Finlandin esiselvitysrahoitusta tai ELY-keskusten tilanneanalyysirahoitusta, ehdit vielä hakea rahoitusta varsinaisiin kehittämistoimenpiteisiin. Hakemus on voimassa, kun se on jätetty ennen tukihaun sulkeutumista. Mikäli olit aikeissa hakea esiselvityksen tai -analyysin jälkeen jatkoa kehittämisen osalta, kannattaa toimia nyt!

Business Finlandin kehittämisrahoitus
ELY-keskuksen kehittämistoimenpiteet

Maaseudun yritysten tuet

Maaseudun yritysten väliaikainen tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita.

Alkutuotannon väliaikainen tuki on tarkoitettu alkutuotannon alalla toimiville, koronakriisistä suoraan kärsineille yrityksille. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset erikoistuneet maatilat, porotilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille ja joiden tuotteiden menekki on pysähtynyt tai merkittävästi pienentynyt koronakriisin vuoksi.

Tuki haetaan Ruokaviraston Hyrrä-palvelun kautta ja päätökset tekee ELY-keskus.

Katso Ruokaviraston hakuohjeet

Kunnat myöntävät yksinyrittäjätukea

Kunnat myöntävät tukea yksinyrittäjille. Yksinyrittäjien koronatukeen ei tule muutoksia. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2000 euron suuruista kertakorvausta koronan aiheuttamiin menetyksiin.

Tuen tavoitteena on osaltaan turvata se, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruksen aiheuttaman kriisin jälkeen. Palkka- ja muut sivutulot eivät vaikuta tuen myöntämiseen, jos muut ehdot täyttyvät. Hakemus tulee jättää 30.9.2020 mennessä.

Katso ohjeet yksinyrittäjätuen hakuun

Nokian Yrittäjien, Pirkanmaan Yrittäjien, ELPO:n, luottamushenkilöide sekä kaupungin edustajat juhlistivat Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailun voittoa kesäkuun alussa Nokian Kartanon puutarhassa.
Nokian kaupungin kaupunkistrategian ”Elinvoimainen ja ekologinen Nokia 2030 ” yhtenä painopisteenä on Pirkanmaan paras yrityskunta. Elinkeino-ohjelma vuosille 2022–2030 linjaa, miten tavoitteeseen päästään.
17.6.2022
Nokian kaupungin ja Nokian Yrittäjien edustajat yhteiskuvassa.
Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntana vuonna 2022 palkittu Nokia menestyi myös Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä, jossa yrittäjät antoivat tunnustusta kunnille. Sijoituimme valtakunnallisessa vertailussa Pirkanmaan kunnista parhaimmaksi ja keskikokoisten kuntien sarjassa kahdeksanneksi.
19.5.2022
Yrittäjän päivän tekojen mainoskuvassa on kaksi naista.
Tule juhlistamaan yrittäjän päivää kanssamme jo ennakkoon. Yrittäjän päivän etkoja vietetään perjantai-iltana 2.9.2022 toisten yrittäjien seurasta ja hyvästä ohjelmasta nauttien. Lavalle astelee kaksi naista isolla A:lla. Tanssilegenda Aira Samulin hurmaa tarinoillaan ja stand up -koomikko Anitta Iso A Ahonen naurattaa roisilla huumorillaan.
16.5.2022
Nainen venyttelee kylkeään jumppasalin tankolla.
Liikunta-, kulttuuri- tai hyvinvointialan yrittäjä, nyt kannattaa ottaa Epassi käyttöön. Nokian kaupungin työntekijät saavat työnantajaltaan Epassille lisäsaldoa ja heitä kannustetaan käyttämään etuutta paikallisiin, nokialaisiin palveluihin. Varmista yrityksesi palveluiden saatavuus myös Epassin kautta!
10.5.2022