Yritystä perustaessa herää monia kysymyksiä. Onko yritysideani tarpeeksi hyvä? Ovatko lupa-asiat varmasti kunnossa? Mistä saan rahoituksen yritykselle? Kaikkiin näihin kysymyksiin vastaa Uusyrityskeskus Ensimetri, joka neuvoo yrityksen perustamisessa ja sparraa yritysidean toimivuutta. Ensimetrin asiantuntijaverkosto tarjoaa henkilökohtaisia neuvoja luottamuksellisesti ja pääosin ilmaiseksi.
Yritystoiminnan aloittaminen ja yrityksen menestys perustuu toimivaan liikeideaan. Yrittäjäksi aikovan kannattaa aluksi pohtia omaa osaamistaan, sen hyödyntämistä yrittäjänä ja asiakkaille tuotettavaa lisäarvoa. Ensimetrin asiantuntijaverkoston konsultaation ja sparrauksen avulla yritysidean vahvuudet konkretisoituvat ja muuttuvat hyödyksi tuleville asiakkaille.
Yrityksen perustamista harkitsevalle myös omistajanvaihdos on varteenotettava vaihtoehto, sillä tulevaisuudessa yhä useampi yrittäjä eläköityy. Jos olet kiinnostunut ostamaan yrityksen, ota yhteyttä Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan yrityskummien omistajanvaihdosten neuvontapalveluun. Yrityksen ostoa suunnittelevan kannattaa käydä tutustumassa Yrityspörssissä myynnissä oleviin yrityksiin
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on olennainen osa yrityksen perustamista. Suunnitelma sisältää kuvauksen liikeideasta, yrityksen osaamisesta, tuotannosta, markkinatilanteesta, kilpailijoista ja taloudesta. Konkreettinen suunnitelma näyttää ja auttaa ymmärtämään yritysidean toteuttamiskelpoisuutta. Hiottu liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu myös uuden yrityksen mahdollisille rahoittajille ja yhteistyökumppaneille.
Yritystä rekisteröitäessä toimitetaan ilmoitus Yritys- ja yhteistyötietojärjestelmään, joka on Patentti- ja rekisterihallituksen sekä verohallinnon yhteinen yritystietojärjestelmä. Täyttövalmiit lomakkeet löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä.
Pääsääntöisesti elinkeinoharjoittamiseen ei tarvita viranomaisten lupaa. Joissain tapauksissa oikeutta on kuitenkin rajoitettu, joten asia kannattaa tarkastaa Yritys-Suomi-verkkopalvelusta.
Yritystoiminnan voi aloittaa kahdella tavalla: perustamalla uuden yrityksen tai ostamalla jo toimivan yrityksen. Uutta yritystä perustettaessa on useita vaihtoehtoja: toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Yritysmuodon valintaan vaikuttavat esimerkiksi yrityksien omistajien ja työntekijöiden määrä, pääoman tarve, vastuun ja päätöksenteon jakautuminen, toiminnan joustavuus, jatkuvuus, laajentuminen, voitonjako sekä verotus.
Yrityksen perustaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja erilaisten laskelmien tekemistä. Jos uuden yrityksen oma pääoma ei riitä toiminnan käynnistykseen tai ylläpitämiseen, tarvitsee yritys lainaa. Yleisin vieraan pääoman lähde on pankkilaina. Aina kannattaa kuitenkin selvittää, onko hankkeeseen mahdollista saada julkista rahoitusta tai muuta tukea. Laadukas liiketoimintasuunnitelma on lainan tai muun rahoituksen saamiseksi tärkeä työkalu, sillä se paljastaa uuden liiketoiminnan kannattavat edellytykset.
Henkilöyhtiö eli avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö syntyy yhtiömiesten välisellä suullisella tai kirjallisella sopimuksella. Kaupparekisteriin tehtävään perusilmoituksen liitteeksi tarvitaan kirjallinen sopimus. Osakeyhtiö ja osuuskunta syntyvät juridisesti vasta, kun ne on merkitty Patentti ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin. Uusi yritys ilmoitetaan kaupparekisteriin ja verohallintoon samalla perustamisilmoituslomakkeella. Ohjeet ja lomakkeet löydät Patentti- ja rekisterihallitukselta.
Yritystulkista löytyy kaikki yrittämiseen liittyvä perustieto. Yritystulkki soveltuu aloittavalle ja toimivalle yrittäjälle. Yritystoiminnan perusasiat ovat samat yrityksen toimialasta riippumatta. Yritystulkista löytyvät oppaat, työkirjat ja laskentaohjelmat yrityksen suunnitteluun, rahoitukseen, perustamiseen sekä talouden ja markkinoinnin omatoimiseen hoitamiseen. Lisäksi Yritystulkki sisältää kattavan lomakkeiston yrittäjän arjen avuksi.
Lähes kaikki yrittäjän tarvitsema verotieto löytyy Verohallinnon verkkosivuilta. Kannattaa tutustua myös palkka.fi-palveluun, joka on tarkoitettu pientyönantajille kuten pienyrityksille ja kotitalouksille sekä erilaisille yhdistyksille ja järjestöille.
Yrittäjyysbuusti on suunnattu yrittäjyydestä kiinnostuneille pirkanmaalaisille työnhakijoille, joilla varsinainen liikeidea voi olla vielä löytymättä ja alle 12 kuukautta yrittäjinä toimineille henkilöille.
Yrittäjyysbuustin tarkoituksena on antaa juuri sinulle sopivaa apua yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen – tai vaikka auttaa vain kartoittamaan, olisiko sinusta yrittäjän saappaisiin. Toimintamme perustuu buustaajien eli palvelutuottajien verkostoon, joista saat valita juuri sinulle sopivaa neuvontaa ja ohjausta maksuttomasti. Tutustu palveluihin palvelualustan kautta.
Yritys-Suomi-puhelinpalvelu antaa tietoa ja neuvontaa yleisissä yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi saat tietoa julkisista yritys- ja työnantajapalveluista, kuten ELY-keskusten, TE-toimistojen, Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon, Tekesin ja Finnveran palveluista sekä niihin liittyvistä sähköisistä palveluista. Tarvittaessa palvelusta ohjataan muuhun asiantuntijapalveluun.
Ensimetri
Tanhuankatu 2, 37100 Nokia
(Nansotalo, junaradanpuoleisesta pääovesta sisään, 2. krs)
Ajanvaraukset etukäteen joko verkossa www.ensimetri.fi tai puhelimitse p. 050 565 8000
Ota yhteyttä
Taina Koivula
yritysneuvoja, Ensimetri
p. 050 309 4491
etunimi.sukunimi@ensimetri.fi
Yritys-Suomi
Puhelinpalvelu avoinna arkisin ma-pe klo 9-16.15.
suomeksi, p. 0295 020 500
ruotsiksi, p. 0295 020 501
englanniksi, p. 0295 020 502
Puhelun hinta: paikallisverkkomaksu (pvm) lankapuhelimesta soitettuna, matkapuhelinmaksu (mpm) matkapuhelimesta soitettuna.
Ensimetri
Perustamisopas.fi
Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä
Yrityssuomi.fi
Finnvera
Työ- ja elinkeinoministeriö
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Pirkanmaan yrityskummit ry
Tampereen kaupunkiseudun yritystietohaku
Yritystulkki