Skip to content

Innovatiivisilla ratkaisuilla irti energiapulasta ja kohti vihreää siirtymää

Nokialaisen pörssiyhtiö Merus Powerin toimitusjohtajan Kari Tuomalan mukaan yhtiön tarjoama teknologia on nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa kiinnostavampi kuin koskaan. Energian hinnannousu ja tulevan talven 2022 energian saatavuuden epävarmuus houkuttelevat lukuisia toimijoita eri aloilta etsimään ratkaisua energiatilanteensa vakauttamiseksi.

“Olemme ratkaisun puolella”

Merus Powerin suunnittelemat ja tuottamat innovatiiviset sähkötekniikan ratkaisut, kuten sähkövarastot, aktiivisuodattimet sekä kompensaattorit, parantavat energiatehokkuutta, tuovat turvaa sähkön hinnan heilahteluihin sekä mahdollistavat uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen sähköverkoissa.

– Meillä on siitä mukava tilanne, että olemme niin sanotusti ratkaisun, emme ongelmien puolella. Ratkaisumme auttavat sähkön säästämisessä sekä mahdollistavat vihreää siirtymää ja uusiutuvien energiamuotojen kasvua.  Parannamme teollisuuden ja kiinteistöjen, laajasti ajateltuna koko yhteiskunnan, energiatehokkuutta, Tuomala kuvailee.

Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomaala yhtiön tuotantotiloissa.

Kari Tuomalan vetämä Merus Power tuottaa sähkövarastoja, aktiivisuodattimia sekä kompensaattoreita mm. uusiutuvan energian ja teollisuuden tarpeisiin.

Sähkövarastoja ja sähkönlaaturatkaisuja

Merus Powerin sähkötekniikan ratkaisut jakautuvat sähkövarastoihin sekä sähkönlaaturatkaisuihin. Sähkövarastot mahdollistavat sähköntuotannon integroinnin osaksi sähköverkkoa sekä sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen. Kun sähkön kulutus ja tuotanto ovat paremmin tasapainossa, myös hinta pysyy tasaisempana.

Sähkövaraston älykkään järjestelmän ansiosta verkossa pystytään pitämään suhteessa enemmän uusiutuvaa energiaa, jonka tuotanto on vaikeasti ennustettavissa. Tuuli voi yllättäen tyyntyä tai aurinkovoimalan päälle lipua pilvirintama.

Sähkönlaaturatkaisut puolestaan tehostavat asiakkaiden toimintaa ja vähentävät energiahäiriöitä ja hukkakustannuksia. Kiinteistöistä sähkön laatu on tärkeää esimerkiksi lentokentillä ja sairaaloissa sekä räjähdysmäisesti kasvaneissa datakeskuksissa.

Neljästä kollegasta yli 70 hengen pörssiyhtiöksi

Merus Powerin perustivat neljä Nokian Capacitorsilla toiminutta kollegaa lokakuussa 2008.

– Pistimme startupin pystyyn jo ennen kuin se oli muodikasta. Halusimme lähteä Aki Leinosen, Jyri Öörnin ja Risto Laakson kanssa tekemään sellaista, minkä näimme hyvänä tulevaisuuden työpaikkana itsellemme, Tuomala hymähtää.

Kimmoke oman yrityksen perustamiseen lähti nelikon näkemyksestä, että uusiutuva energia ja erityisesti tuulivoima tulevat kasvamaan. He halusivat luoda ratkaisuja tuulivoiman sähkön laadun varmistamiseksi. Tie kulki kuitenkin mutkan kautta, kun osoittautui, että sähkönlaaturatkaisuille on kovempi tarve raskaan teollisuuden puolella. Uusiutuvan energian vuoro tuli vasta, kun sen markkina myöhemmin kehittyi.

Kaksi miestä keskustelevat keskenään Merus Powerin tuotannossa ja yksi mies kytkee sähkökaappia.

Kasvua tiedossa

Yrityksen uusimmista tuotteista eli sähkövarastoista odotetaan yritykselle yhä vahvemmin kasvavaa tukijalkaa. Uusiutuvan energian lisääntymisen ja vihreän siirtymän vuoksi sähkön varastoinnilla on erittäin lupaavat tulevaisuudennäkymät. Esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Tammi-kesäkuussa 2022 yhtiön liikevaihto kasvoi 44 %. Avoimesti viestitty kehitystavoite on kasvattaa liikevaihto 80 miljoonaan vuonna 2026, kun se 2021 oli 14,8 miljoonaa.

– Mutta sen tavoitteen eteen täytyy tehdä töitä ja osata tehdä oikeita ratkaisuja. Yhtiön tulee kehittää uusia tuotteita ja myydä nykyisiä enemmän kuin nyt. Itse kuitenkin uskomme, että se on realistinen tavoite, Tuomala vakuuttaa.

Suomalaista osaamista alusta loppuun

Tuomala korostaa, että Merus Powerin tuotteet ovat oman tuotekehityksen tulosta ja aidosti suomalaista teknologiaa. Yritys hallitsee tuotteidensa koko toimitusputken suunnittelusta ja kehittämisestä valmistukseen, aina elinkaaren loppuun asti.

– Alalla on monenlaisia toimijoita, Teslaa ja kiinalaisia kilpailijoita. On vankkoja teknologiaosaajia sekä niitä, jotka vain liittävät komponentteja yhteen ja liimaavat oman tarransa tuotteen kylkeen. Asiakkaat, jotka haluavat luotettavan kokonaisratkaisun, kääntyvät meidän puoleemme.

Suomalaisuuden rinnalla nokialaisuus on Tuomalan mukaan eduksi:

– Suomalaisilla on laadukkaan toiminnan ja luotettavan kumppanin maine, josta on ehdottomasti hyötyä. Vaikka Nokian hohto maailmalla on himmentynyt kännykkä-Nokian myötä, käyntikortissa maininta sijainnista Nokialla herättää aina maailmalla keskustelun, joka ei ole ollut haitaksi.

Mies kytkee sähkökaappia yhdistelemällä johtoja.

Asiantuntemus on keskittynyt Nokialle

Merus Powerilla oma tuotekehitys, tuotanto ja huolto ovat kaikki samoissa tiloissa Nokialla. Tämä on osasyy siihen, miksi joustavuus, ketteryys ja reagointikyky ovat eri luokkaa kuin isoilla kansainvälisillä korporaatioilla. Ketteryyden ansiosta Merus Power on pystynyt pitämään tuotannon ja toimitukset ajoissa nykyisestä komponenttipulasta huolimatta, toisin kuin isommat.

Yksi Nokian etuja on Tuomalan mukaan ammattitaitoisten ja pitkäaikaisten työntekijöiden saatavuus. Merus Powerilla on paljon työntekijöitä yrityksen alkuvuosilta asti.

Ovi käykin pääosin sisäänpäin, ja yrityksellä on lähes jatkuvasti avoimia tehtäviä. Tänä vuonna on palkattu jo 15 henkeä. Kasvun tueksi haetaan muun muassa sähkösuunnittelijoita, myynnin asiantuntijoita ja huoltoinsinöörejä.

Tuomala nostaa muina Nokian etuina yritysmyönteisyyden ja logistisesti hyvän sijainnin.

– Kasvun takia emme pysty ikuisesti tässä kiinteistössä jatkamaan. Kun sen aika tulee, etsimme kiinteistöä tästä läheltä. Emme ole muuttamassa Kiinaan tai edes Helsinkiin, Tuomala myhäilee.

Näin myös yrityksen mahdollistama hyvä pysyy Pirkanmaalla. Esimerkiksi yrityksen hankkimat raaka-aineet ja komponentit pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä.

– Kaikesta siitä taloudellisesta vireydestä, mitä saamme aikaiseksi, on hyötyä myös ympärillemme. Toinen Nokian pörssiyhtiö on varmasti vielä hieman tärkeämpi Nokian kaupungille, joten jokunen vuosi meidän täytyy vielä painaa hommia, jotta noustaan tärkeimmäksi, Tuomala ennustaa pilke silmäkulmassa.

Mies kytkee sähkökaappia Merus Powerin tuotannossa.

Teksti: Mirva Perkiö, Creative Crue
Kuvat: Olli-Pekka Latvala

Merus Power Oyj

  • Tuottaa sähkövarastoja, aktiivisuodattimia sekä kompensaattoreita mm. uusiutuvan energian ja teollisuuden tarpeisiin.
  • Kotimainen teknologiaosaaja hallitsee tuotteidensa koko toimitusketjun suunnittelusta aina elinkaaren loppuun asti.
  • Yrityksen ratkaisuja käytetään jo 60 maassa.
  • Merus Powerin ratkaisut vähentävät vuosittain asiakkaidensa hiilidioksidipäästöjä yli 110 000 tonnia eli yli 910 000:n Lontoo–Madrid-matkustajalennon verran.

Lisätietoa:
www.meruspower.fi

Julkaistu:
14.10.2022