Kaura kasvattaa koko ajan suosiotaan paitsi Suomessa, myös laajemmin maailmalla. Raisio Oyj:llä eli yhdellä Suomen merkittävimmistä kauran elintarvikekäyttäjistä kasvavaan suosioon on vastattu suurilla investoinneilla. Koko Raision kaura- ja ruismyllytoiminta on keskitetty Nokian myllylle, minkä ansiosta noin kolmasosa kaikesta Suomen elintarvikekaurasta jalostetaan tällä hetkellä Nokialla.
Kauran suosioon on monta syytä. Sen mieto maku miellyttää ruista paremmin myös ulkomailla. Kauralla on myös EU-tasolla hyväksyttyjä terveysväitteitä, kuten beetaglukaanin kolesterolia alentava ja aterian jälkeistä verensokerin nousua tasaava vaikutus. Kauran kuidut myös edistävät vatsan toimintaa. Lisäksi gluteenittomaksi käsitelty kaura sopii myös erityisruokavalioisille.
Monet kauranystävät ovatkin ehtineet tykästyä Raision 90-vuotiaaseen Elovena-brändiin. Yksi heistä on Virpi Aaltonen, joka toimii nykyisin Raision operaatioista vastaavana johtajana.
– Ennen Raisiolle siirtymistäni joulukuussa 2020 asuin ja työskentelin ulkomailla. Silloin Suomessa käydessäni täytin matkalaukkuni Elovena-pikapuuroilla, kun ne olivat varsinkin työmatkoilla niin käteviä. Upeaa, kun nyt olen itse mukana tekemässä niitä puuroja, Aaltonen hymyilee.
Virpi Aaltonen on Raision operaatioista vastaava johtaja.
Raisiota kiinnosti Nokian myllykapasiteetti sekä kauraosaamisen pitkät, 1940-luvulta asti lähtevät perinteet, joten Raisiosta tuli Nokian myllyn osaomistaja 1990. Kokonaan Nokian mylly siirtyi Raision omistukseen vuonna 2008. Myllyä on kuitenkin kehitetty jatkuvasti, erityisesti muutaman viime vuoden aikana Nokian myllylle on tehty useiden miljoonien investointeja. Investointien ansiosta vuodesta 2020 myllyllä on pystytty valmistamaan gluteenitonta kauraa.
– Nokian myllyllä on merkittävä rooli siinä, että kauraa pystytään jalostamaan entistä pidemmälle. Tehdään muutakin, kuin niitä perinteisiä – vaikkakin varsin loistavia – kaurahiutaleita, Aaltonen kuvailee.
Nokian myllyllä on suuri merkitys myös Raision uudelle tuoteperheelle, jota valmistetaan Raisiossa sijaitsevassa uudessa tehtaassa. Nokialta tulee uusissa kaurapohjaisissa välipaloissa, kaurajuomissa ja muissa kauratuotteissa käytetty gluteeniton kaura.
Nokian mylly vaikuttaa vahvasti myös yrityksen kasvavaan B2B-kauppaan. Valmiiden kuluttajatuotteiden vienti suuntautuu pääosin Venäjälle ja Itä-Eurooppaan, mutta teollisuusasiakkaiden kautta Elovena-kauraa nautitaan ympäri maailmaa, Japania ja Kiinaa myöden. Nokian myllyn kauraa syödään maailmalla esimerkiksi kauramaidon, välipalatuotteiden, granoloiden tai myslipatukoiden muodossa.
Uusin investointi on kesällä 2021 valmistunut, Advenin kanssa toteutettu lämpölaitos, jonka ansiosta Nokian mylly on täysin hiilineutraali. Lämmöntuottoon käytetään tuotannon sivujakeita eli kauran kuorta.
– Nokian mylly on loistava kiertotalouden esimerkki, jossa kauran akana, joka tulee sivutuotteena siinä myllyprosessissa, saa uuden elämän tuottamalla lämpöä meidän prosesseihimme. Nokian mylly onkin uuden lämpölaitoksen ansiosta lämmöntuotannon energiantarpeessaan omavarainen, vain tarvittava sähkö tulee töpselistä, Aaltonen kehaisee.
Nokian mylly vei Raisiota lähemmäs vastuullisuustavoitteitaan olla täysin hiilineutraali vuonna 2023. Nyt neutraaliustavoite on lähes saavutettu, vain huhtikuussa 2021 yrityskaupoissa hankittu Verso Food tekee vielä muutaman prosentin loven tavoitteeseen.
Aaltonen antaa ison kiitoksen työntekijöiden tavalle ottaa vastuullisuustavoitteet omikseen:
– Kun tulin Raisiolle, oli mahtavaa nähdä, kuinka meidän arvomme toimivat niin ihanalla tavalla siellä arjessa. Esimerkiksi tämä vastuullisuustyö ei ole vain jotain, mistä puhutaan Powerpointeissa sijoittajille, vaan se oikeasti näkyy todella vahvasti jokaisen ihmisen tekemisessä. Ihmiset peilaavat tekemistään arjessa vahvasti siihen, että onko tämä nyt vastuullista ja arvojen mukaista. Se on ollut ihan mahtavaa huomata. Nokian myllyllä välittyy upeasti ihmisten osaaminen ja sitoutuminen tekemiseen. Sitä ei voi koskaan liikaa kehua.
Vahva ammattiosaaminen, sitoutuminen ja kehittymishalu välittyvät Aaltosen mukaan vastuullisuustyön lisäksi kaikesta Nokian myllyn tekemisestä:
– On ihan mielettömän hienoa seurata, kun myllärit ja muut tehtaan asiantuntijat ovat siellä joka aamu aamupuurollaan töissä maistelemassa eilispäivän tuotantoa ja arvioimassa makuprofiileja osana laadunvalvontaa. Tulee sellainen olo, että siinä missä toiset maistelevat viinejä, niin meidän ekspertit tunnistavat eroja jopa sieltä kaurapuurosta.
Valtaosa Nokian myllyn viljoista tulee lähiseuduilta, hieman myös eteläisestä Suomesta. Viljelijäverkosto on Raisiolle erittäin tärkeä, ja useiden tilojen kanssa on tehty yhteistyötä vuosikymmeniä. Aaltonen kertookin vast’ikään eläkkeelle jääneestä viljanhankkijasta, joka ehti lähes 40-vuotisen uransa aikana tehdä kauppaa tutuilla tiloilla jo useampien sukupolvien kanssa.
– Ja onhan se nyt mahtavaa, että Nokialla voidaan syödä lähituotettua ruokaa, Aaltonen iloitsee.
Investointien ansiosta Nokian myllylle on paisi rekrytoitu lisää ammattilaisia, myös vahvasti osoitettu, kuinka tärkeä mylly on konsernille. Kasvavaan toimintaan panostetaan myös tulevaisuudessa pitkäjänteisesti.
Teksti: Mirva Perkiö, Creative Crue
Kuvat: Raisio-konserni/Roni Lehti
Lisätietoa: www.raisio.com
Julkaistu: 17.10.2021.