Skip to content

Nokia sijoittui kolmanneksi Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa Parkano valittiiin Pirkanmaan elinvoimaisimmaksi kunnaksi. Toiseksi sijoittui edellisvuoden tapaan Lempäälä ja kolmanneksi Nokia. Akaa palkittiin vuoden aikana elinvoima-asemaansa eniten parantaneena kuntana. Tulokset julkistettiin kuntaväen ja yrittäjäjärjestön yhteisessä Elinvoimaseminaarissa 24.2.2021.
Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailun logo vuonna 2021.

Kilpailun kolme parasta kuntaa Parkano, Lempäälä ja Nokia erottuivat selkeästi muista menestyen kilpailun jokaisella osa-alueella.

– Tänä vuonna kilpailussa painotettiin erityisesti kunnan ja sen yrityskentän välistä tuloksekasta yhteistyötä, jossa huomioidaan kaikenkokoiset yritykset yksinyrittäjistä aina työllistäviin yrityksiin. Lisäksi painotettiin kunnan aktiivisuutta tarkastella elinvoimaa ja käytettävissä olevia keinoja sen lisäämiseksi mahdollisimman laajasti ja kyvykkyyttä rakentaa verkostoja yritysten tueksi. Kilpailussa menestyvät kunnat käyvät aktiivista vuoropuhelua yritystensä kanssa ja tarttuvat rohkeasti aloitteisiin, joilla tuetaan paitsi kunnan elinvoimaisuutta myös koko paikallisyhteisön hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Julkiset hankinnat korostuvat arvioinnissa vuodesta toiseen, sillä niillä on suuri elinkeinopoliittinen merkitys, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen sanoo.

Parkano on viime vuosina ollut mukana kilpailun kärkikuntien joukossa, mutta voittoon se ylsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

– Parkanossa elinvoima-asioiden kehittäminen pohjautuu yritysten todellisiin tarpeisiin ja vahvaan, esimerkillisen tiiviiseen yhteistyöhön eri toimijoiden välillä. Yritysvaikutukset otetaan huomioon päätöksenteossa, mutta niiden toteutumista myös seurataan säännöllisesti. Parkano osallistuu aktiivisesti myös seudullisiin ja maakuntarajat ylittäviin hankkeisiin, mikä hyödyttää koko maakuntaa. Parkano on myös esimerkillään osoittanut, että ostamalla rohkeasti yksityiseltä sektorilta, saa kuntaan lisää yrityksiä, erityisosaamista ja lähipalveluita. Yrittäjämyönteisyys ja yritteliäisyyden ilmapiiri heijastuu kaikessa tekemisessä, Virtanen summaa.

Muut palkintosijat Lempäälään ja Nokialle

Lempäälä on Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailun kestomenestyjä ja sijoittui tänä vuonna toiseksi. Lempäälän vahvuuksiin kuuluvat erityisesti eri toimijoiden verkostoituminen sekä yhteisöllisyys.

– Yhteisöllisyys korostui koronavuoden aikana ja konkretisoitui muun muassa Olemme Lempäälästä -hankkeen muodossa. Hankkeessa tuettiin paikallisten yritysten markkinointisisältöjen kehittämistä ja sitä kautta tehtiin paikallisia yrityksiä tunnetuksi. Samalla viestittiin onnistuneesti myös paikallisten palveluiden ostamisen merkityksestä alueen elinvoimalle, Virtanen kiittelee.

Nokia sijoittui Pirkanmaan kuntien elinvoimavertailussa kolmannelle sijalle.

– Lempäälän tapaan myös Nokialla kampanjoitiin aktiivisesti pienyrittäjien ja vastuullisen lähiostamisen puolesta monin tavoin niin koronakeväänä kuin joulun alla. Nokian kaupunki tekee rohkeasti ja esimerkillisesti hankintoja yksityisiltä toimijoilta, ja katse on vahvasti eteenpäin, mistä kertoo esimerkiksi satsaus kiertotalouden kehittämiseen ECO3-alueen myötä, Virtanen mainitsee.

Akaaseen mainetta eniten elinvoima-asemaansa parantaneena kuntana

Pirkanmaan Yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailussa palkitaan kolmen parhaan lisäksi myös kuluneen vuoden aikana eniten elinvoima-asemaansa parantanut kunta. Tänä vuonna titteli matkasi Akaaseen.

– Elinkeinopalveluiden 24/7-palvelulupaus on ollut menestys ja lisännyt yritysten tyytyväisyyttä kaupungin palveluihin. Akaan kaupunki myös investoi vuoden 2020 aikana enemmän yritysalueidensa kehittämiseen kuin koskaan aikaisemmin. Kaupungissa on tehty satsauksia myös imagon rakentamiseen niin sisäisesti kuin ulospäin, Virtanen sanoo.

Yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailu toimii työkaluna kuntien kehittämistyössä

Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakilpailussa kuntien viranhaltijat, luottamushenkilöt ja paikalliset yrittäjäyhdistykset osallistuvat yhteiseen arviointikeskusteluun. Keskustelu käydään kilpailulomakkeen teemoista ja vastaukset perustuvat itsearviointiin.

Useimmat kunnat ovat nähneet kilpailun erinomaisena mahdollisuutena kehittää kunnan elinvoimatekijöitä kuten päätöksenteon yrittäjyysmyönteisyyttä ja muita yrittämisen edellytyksiä.

– Kilpailun tavoite on saada pirkanmaalaiset kunnat tarkastelemaan omaa toimintaansa nimenomaan yrittäjyysmyönteisyyden ja elinvoiman kautta. Menestyvät yritykset ovat kuntien elinvoimaisuuden tärkein perusta ja oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että kilpailumme on nostanut pirkanmaalaisten kuntien elinvoimaa laajalla rintamalla, Virtanen sanoo.

Taustatietoa Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -kilpailusta

Vuosittain järjestettävässä kilpailussa arvioidaan kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä sekä elinvoimatekijöitä. Kilpailuun osallistutaan itsearviointilomakkeella, joka täytetään kunnan viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja paikallisten yrittäjäyhdistysten yhteisessä arviointikeskustelussa. Tänä vuonna kilpailuvastaukset saatiin kahta lukuun ottamatta jokaisesta Pirkanmaan kunnasta. Kilpailutuloksista julkistetaan kolmen kärki sekä edellisen vuoden aikana elinvoima-asemaansa eniten parantanut kunta.

Kilpailu järjestettiin nyt viidettä kertaa. Kilpailun ovat aikaisemmin voittaneet Lempäälän kunta (2017), Ylöjärven kaupunki (2018), Sastamalan kaupunki (2019) ja Pirkkalan kunta (2020). Voittajalla on oikeus käyttää vuoden ajan Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta -nimikettä. Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät ja Pirkanmaan liitto.

Pirkanmaan Yrittäjien alkuperäinen tiedote

Tule juhlistamaan yrittäjän päivää Nokialle! Yrittäjän päivän etkoja vietetään keskiviikko-iltana 4.9.2024 mukavassa yrittäjäseurassa ja hyvän ohjelman parissa. Illan puhujana on Jari Saario ja viihdeosuudesta vastaa koomikkopariskunta Riku Suokas ja Johanna Tohni. Ilmoittaudu mukaan!
7.6.2024
Tule mukaan kesän tapahtumiin! Pääset tapaamaan toisia kesäyrittäjiä, myymään tuotteitasi tai palveluitasi sekä saat tukea ja vinkkejä kesäyrittäjyyteen. Tapahtumat on tarkoitettu 13-19 -vuotiaille yrittäjille.
27.5.2024
Aamupäivällä asiana yritysten investoinnit, rahoitus ja vastuullisuus ja iltapäivällä luvassa mielenkiintoiset yrityskäynnit Kolmenkulman alueella. Lähde sinäkin mukaan, joko koko päiväksi tai vaan jompaan kumpaan osioon. Tapaamisessa mukana sekä opiskeljoita että yritysten edustajia.
20.5.2024
Ruudun takaa -taidetapahtumassa taide valtaa ikkunoiden ruudut ja ilahduttaa ulkopuolella olevia katselijoita loka-marraskuussa 2024. Ikkunan sisältö voi olla esimerkiksi installaatio, kuvataidetta tai performanssi. Tavoitteena on saada taideikkunoita useisiin eri rakennuksiin. Tapahtumaan tarvitaan sekä sisällöntuottajia, että kohteita. Onko sinun yrityksesi toimitiloissa ikkunoita, joita voisi valjastaa tähän tapahtumaan?
29.4.2024