Skip to content

Varasto tarjoaa SUP-lautailua ja työtä nokialaisille nuorille

Nokialainen Kuntotehdas Punainen Ovi laajensi toukokuussa 2019 toimintaansa Kennonnokan uimarannalle, jonne avattiin Varasto-niminen toimipiste. Varasto vuokraa SUP-lautoja ja kajakkeja sekä antaa alkuopastuksen uusille suppailijoille. Lisäksi tarjolla on myös jatkuvaa ohjausta järvellä sekä erilaisia kursseja ja retkiä aloittamiskynnystä madaltamaan.
Joonas Koskinen (vas.) ja Kalle Korpela opastavat suppailuun Kennonnokan uimarannalla.

Ajatus kuntotreenien järjestämisestä Kennonnokan uimarannalla oli muhinut Kuntotehdas Punaisen Oven yrittäjän, Joonas Koskisen, mielessä jo pitkään. Varaston toimintaidea muokkaantui kuitenkin SUP-lautailun eli suppailun ympärille, sillä yhteistyökumppanit lähtivät mielellään toteuttamaan tätä ideaa Kuntotehdas Punaisen Oven kanssa. Tavoitteena oli myös antaa mahdollisimman monella nuorelle kesätyöpaikka Varaston avulla.

Yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa, Koskinen on hankkinut Varastolle 20 erilaista SUP-lautaa sekä ilmatäytteiset yksikkö- ja kaksikkokajakit. Varaston kontti on nyt vuokralla ja se on koristeltu graffitilla, jossa on Varasto-teksti. Graffitin on suunnitellut ja tehnyt nokialainen 14-vuotias Matias Phair ja häntä avusti työssään Santeri Harjula. Graffitin tekemiseen käytetyt maalit on kustantanut Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

Mielekäs kesätyö kahdeksalle nuorelle

Joonas Koskinen on rekrytoinut Varastolla työskentelevät nuoret Kuntotehdas Punaisen Oven asiakkaista. Työtehtävissä on etua liikunnallisesta taustasta ja lisäksi nuorilta tarvitaan luotettavuutta ja oikeaa asiakaspalveluasennetta.

Yksi Varastolla työskentelevistä nuorista on 15-vuotias nokialainen Kalle Korpela. Korpela oli aiemmin hakenut muualta kesätöitä, mutta nämä paikat eivät tärpänneet. Telinevoimistelua harrastanut Kalle käy treenaamassa Kuntotehdas Punaisessa Ovessa useita kertoja viikossa, joten Joonaksen ehdotus kesätyömahdollisuudesta oli iloinen yllätys.

Kallen mielestä mukavinta kesätyössä ovat olleet kivat työkaverit ja monipuoliset asiakaspalvelutehtävät. Työpaikalla on rento fiilis, ympärillä upea Vihnusjärven luonto ja paljon raitista ilmaa. Kalle tunnustautuukin ulkoilmaihmiseksi, joka tykkää suppailusta ja soutamisesta vaikkapa Luodon saarelle retkeilemään. Kesätyöstä ansaitsemansa rahat Kalle säästää kevytmoottoripyörään ja -ajokorttiin.

Kesätyöseteleistä tukea nuorten työllistämiseen

Varasto työllistää kesän aikana kahdeksan nokialaista nuorta. Nuoret työskentelevät kahden viikon jaksoissa ja Kuntotehdas Punainen Ovi on saanut kahden nuoren työllistämiseen Nokian kaupungin myöntämän kesätyösetelin.

Koskisen mukaan ilman kesätyöseteleitä nuorten palkkaaminen ei olisi ollut mahdollista. Alun perin Varastolle oli rekrytoitu vain kaksi nuorta, mutta jo ennen toiminnan käynnistymistä huomattiin, että kesäksi tarvitaan lisävahvistusta etenkin ruuhka-aikoihin sekä Varaston sulkemiseen. Sulkemiseen liittyy paljon työtä, kun 20 SUP-lautaa ja muut tarvikkeet kootaan takaisin konttiin tarkassa järjestyksessä.

Varastolla on työvuorossa iltaisin sekä vilkkaina aikoina yleensä kaksi henkilöä. Toinen hoitaa suppailijoiden opastusta ja toinen välineitä sekä kassaa. Aamu aloitetaan lautojen ja tavaroiden purkamisella ulos kontista ja päivä päättyy niiden pakkaamiseen takaisin konttiin. Välissä huolletaan myös varusteita ja pumpataan ilmatäytteiset laudat täyteen.

Suppailua on helppo kokeilla

Kennonnokan uimaranta on erinomainen paikka suppailulle rauhallisuuden ja upeiden maisemien vuoksi. Vihnusjärvi on enimmäkseen tyyni ja järveltä pääsee puolessa tunnissa vaikka Maatialanlahdelle ja takaisin. Tunnissa kokeneemmat suppailijat ehtivät jo tehdä hyvän lenkin Vihnusjärven ympäri tai käydä Pyhäjärven puolella esimerkiksi Markluhdanlahdella, kylpylähotelli Edenin edustalla tai Pitkäniemessä.

Joonaksen mielestä parasta suppailussa on se, että kun laudan potkaisee irti rannasta, on jo perillä. Mieli rentoutuu heti vesillä, tekemiseen keskittyy täysillä ja muut ajatukset katoavat mielestä.

Varastolla suppailu maksaa viisi euroa puolelta tunnilta. Lyhyt vuokra-aika ja Pirkanmaan edullisin hinta mahdollistavat matalan kynnyksen kokeiluun. Matalat hinnat mahdollistavatkin juuri yhteistyökumppanit, jotka ovat hankkineet 12 SUP-lautaa ja yhden kajakin. Kuntotehdas Punainen Ovi on hankkinut itse laudoista kahdeksan.

Suppailussa alle 18-vuotiailla tulee olla kelluntaliivit ja niitä suositellaan myös aikuisille. SUP-lautoja on useita eri mallisia eri käyttötarkoituksen mukaan. Varaston työntekijät avustavat oikean laudan valinnassa ja jokaisessa SUP-laudassa on karkuremmi, joka kiinnitetään nilkkaan. Vuokraukseen kuuluu alkuopastus ja jokaisen suppailijan tulee täyttää vastuuvapautuslomake.

Varasto pyritään pitämään auki koko päivän aamusta iltamyöhään sään salliessa. Sateessa on erityisen elämyksellistä ja mukavaa suppailla, mutta ukkosella ei voi lähteä järvelle.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on mahdollistanut monipuolisen ja laajemman toiminnan rannalla. Varasto onkin lähtenyt loistavasti käyntiin, joten Joonaksen mielestä toimintaa ei voi jättää vain tähän kesään. Ideat ja visio tulevaisuuden Varastosta ovatkin jo yrittäjän mielessä ja jatkosta kuullaan toivottavasti pian.

Nokian kaupunki myöntää kesätyötukea nuorten työllistämiseen. Tukea on varattu 125 nokialaisen nuoren työllistämiseen tulevana kesänä. 400 euron arvoinen kesätyötuki voidaan maksaa työnantajalle tai oman kesäyrityksen perustavalle nuorelle. Kesätyötuen hakuaika alkaa 4.3.2024 ja ne myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä.
26.2.2024
Nokian tapahtumakesä 2024 lähestyy – tule kuulolle, mitä kaikkea kaupungissa tapahtuu ja voisiko sinun yrityksesi olla yhteistyössä tapahtumatuottajien kanssa.
22.2.2024
Onko sinulla ravintola- tai kahvilatoimintaa Nokialla? Nyt on aika ilmoittautua kesän 2024 Taste of Nokia -ravintolafestivaaliin! Kyse on ruoka- ja juomatapahtumasta, joka tarjoaa paikallisille ravintoloille ja kahviloille mahdollisuuden markkinoida omia erikoisuuksiaan asiakkaille pienten maisteluannoksien muodossa. Tapahtuma järjestetään kolmepäiväisenä pe 28.6. - su 30.6.2024.
19.2.2024
Ruutupaitainen mies peukuttaa molemmilla käsillään.
Uusi yrittäjä, älä jää yksin! Nokian kaupunki ja Nokian yrittäjät ry järjestävät nokialaisille uusille yrittäjille suunnatun tilaisuuden. Tarjolla on infoa, verkostoitumista ja tietysti makoisat kahvit ravintola Pancho Villassa 5.3.2024 klo 15 alkaen. Tule mukaan!
31.1.2024