Skip to content

Honkaniemen tila

Pinsiössä sijaitseva Honkaniemen tila on ollut saman suvun omistuksessa jo vuodesta 1822. Vuonna 2008 tilalla tapahtui viimeisin sukupolvenvaihdos, kun Marko ja Johanna Honkaniemi ottivat tilan työt vastuulleen. Tilalla asuvat lisäksi pariskunnan neljä poikaa sekä kaksi koiraa. Myös Markon vanhemmat asuvat edelleen tilan päärakennuksessa ja auttavat tilan töissä sekä lastenhoidossa.

Markon ajatus tilan isäntänä jatkamisesta kypsyi parikymppisenä. Hän työskenteli mm. Nokian seurakunnan tiedottajana ja tamperelaisissa mainostoimistoissa. Kesät menivät kuitenkin tilan heinätöissä ja aikaa lomailulle ei juuri jäänyt. Marko ja Johanna tapasivat noin 20 vuotta sitten ja rakensivat uuden talon Honkaniemen tilalle vuonna 2010.

Honkaniemen tilan yrittäjät Marko ja Johanna Honkaniemi

Nurmenviljelyä ja heinätöitä

Honkaniemen tilalla oli karjaa vuoteen 2006 asti, jonka jälkeen tila keskittyi nurmenviljelyyn. Viljeltävää peltoalaa on tällä hetkellä 32 hehtaaria. Nurmia viljellään lypsykarjan ja hevosten heinäksi, laitumiksi, viherlannoitukseen, perinnebiotooppilaitumiksi ja riistapelloiksi.

Heiniä tuotetaan 50, 100 ja 500 kilon paaleina ja tilan heinänteossa käytetään apuna pinsiöläisiä urakoitsijoita, sillä kaikkien erikokoisten pyöröpaalaimien hankinta ei olisi taloudellisesti järkevää.

Eettistä karjankasvatusta

Vuonna 2014 Honkaniemen tilan liiketoimintaan tuli mukaan lihakarjankasvatus. Karjaksi valikoitui ekologisista syistä ylämaankarja eli Skotlannista alun perin kotoisin oleva Highland Cattlen alkuperäisrotu. Karja laiduntaa vapaasti ulkona ympärivuotisesti ja huolehtii samalla myös tilan maisemointitöistä. Ylämaankarja sopii rotuna hyvin Suomen sääolosuhteisiin ja Honkaniemen tilan soisille peltomaille. Tällä hetkellä tilalla laiduntaa 18 Honkaniemen omaa ja 4 muuta sarvipäätä.

Vuoden 2016 syksyllä Honkaniemen tila laajensi lihatuotteiden myyntiin. Ylämaankarja kasvaa hitaasti ja sonnit teurastetaan vasta 2,5-3,5 -vuotiaina. Oman karjan kasvamista odotellessa, tuotteet ovat tulleet myyntiin yhteistyötilalta Alavudelta. Toukokuussa 2018 myyntiin lanseerattiin ensimmäistä kertaa tilan omat makkarat, HaikkuParoni ja HaikunPotku.

Tilapuodin liha myydään heti tuoreena pääsääntöisesti varausten perusteella ja jos pakkaamispäivänä lihaa jää yli, niin se pakastetaan heti. Tällä hetkellä lihan päämarkkinointikanava on Honkaniemen tilan omat Facebook-sivut, jossa myyntitiedon saaneet asiakkaat reagoivat yleensä nopeasti ja ottavat suoraan yhteyttä tilaan.

Vahva usko tulevaisuuteen

Markon ja Johannan tulevaisuuden haaveissa on, että tilan karjamäärä saadaan vakiinnutettua eli emolehmien sopiva määrä löytyy. He toivovat myös, että lihan suoramyynti omasta tilapuodista on kasvanut ja puodilla olisi säännölliset aukioloajat.

He uskovat, että eettisen lihantuotannon arvostus kasvaa entisestään, kun kuluttajat tarkastelevat entistä kriittisemmin valintojaan ja miettivät lihansyömistään. Tulevaisuudessa lihan laatu ja eläinten hyvät elinolosuhteet voisivat korvata määrän ja tehotuotannon.

Honkaniemen tilan Marko Honkaniemi ja ylämaan karjaa

Sanafarmarissa viestintätöitä

Honkaniemen tilan päivätöiden lisäksi Marko pyörittää kymmenen vuoden kokemuksella omaa viestintäalan yritystään, Sanafarmia. Sanafarmi tarjoaa kattavasti markkinointiviestinnän palveluita ja tekee mm. henkilöstö- ja asiakaslehtiä, tiedotteita, graafisia palveluita ja verkkosivuja.

Sanafarmin asiakkaina ovat mm. Milllog, Shell Nokia, Ylöjärven Rengas-Set, MTK Pirkanmaa, Maaseudun Tulevaisuus, Kantri, Hämeenkyrön Yrityspalvelu sekä BC Nokia.

Honkaniemen tila

  • Maatalous, nurmenviljely ja ylämaankarjan kasvatus
  • Sanafarmi, viestintäpalvelut
  • Kaksi työntekijää ja isovanhemmat päivittäisenä apuna tilan töissä ja lastenhoidossa
  • Tilamyymälä auki sopimuksen mukaan

Lisätietoa: www.honkaniementila.fi, www.sanafarmi.fi

Julkaistu: 06/2018