Nokialainen HoviKoti perustettiin vuonna 2008 luomaan Suomeen kasvollista hoivapalvelua vastatoimena isoille kansainvälisille ketjuille. Perheyrityksen juuret ovat kuitenkin paljon pidemmällä, vuonna 1989 perustetussa Hopeaharjun Palvelukodissa, jonka perustivat HoviKodin Jussi Peltosen ja sisarensa Mari Kurpan vanhemmat. Myös toinen nokialainen hoiva-alan yritys, HoviKoti-ryhmään kuuluva ja Riitta Peltosen perustama Sofiakylä on vahvasti perheyritys. Toiminta on vuosien saatossa myös kansainvälistynyt. Nykyisin HoviKodin ja Sofiakylän omistama Hovi Care vie suomalaista hoivaosaamista ja ajatusmaailmaa Aasiaan.
HoviKotiin kuuluva Sofiakylä tarjoaa erilaisia hoivapalveluita kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville. Palvelukokonaisuuteen kuuluu ympärivuorokautinen ja yhteisöllinen asuminen, päivä- ja työtoiminta sekä tilapäishoito lapsille ja aikuisille. Nokian kolmessa talossa on kaiken kaikkiaan 46 asukasta sekä noin 70 perhettä käyttää tilapäishoitoa viikonloppuina tai lomillaan.
Sofiakylän alkutaival oli haastava. Sille oli etsitty jo pitkään sopivaa paikkaa, kunnes Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri mahdollisti toiminnan aloittamisen tiloissaan Pitkäniemessä vuonna 2010. Varta vasten rakennettu oma talo rakentui lähistölle elokuussa 2012. Kovin kauas ei päädytty, sillä Pitkäniemessä oltiin tykästytty hyviin ulkoilumaastoihin sekä sijaintiin eri kuntien risteyspisteessä. Perheiden on helppo tulla Sofiakylään niin Ylöjärveltä, Lempäälästä kuin muista lähikunnista.
Sofiakylän toimitusjohtaja Riitta Peltonen näkee, että palvelujen kirjo on monimuotoistunut viime vuosina. Esimerkiksi yhteisöllinen asuminen on tullut myös kehitysvammapuolelle, mikä tarjoaa uusia vaihtoehtoja asiakkaiden tarpeisiin. Sofiakylässä ympärivuorokautinen ja yhteisöllinen asuminen, työ- ja päivätoiminta sekä tilapäishoito ovat ainutlaatuisesti saatavissa kaikki samalta tutulta toimijalta.
– Silloin kun aloitimme, ei ollut paikkaa, josta saisi kaikki kehitysvammapalvelut iästä riippumatta samasta paikasta. Moni meidän nykyisistä asukkaistamme on aloittanut meillä lapsena tilapäishoidossa, Riitta Peltonen kuvailee.
Sofiakylä on aktiivisesti ollut tekemässä kehitysvammaisuutta tutuksi myös muille.
– Valitettavan usein näkee, että kehitysvammaiset rajataan yhteisön ulkopuolelle, mutta meillä Sofiakylässä lähtökohtana on että mennään ja tehdään mitä kaikki muutkin ja tehdään erilaisuutta tutuksi, Riitta Peltonen kuvailee Sofiakylän arvomaailmaa.
Sofiakylä on saanut runsaasti myönteistä palautetta tavastaan tuoda kehitysvammaisuutta esille. Sofiakylä on noussut laajaan tietoisuuteen esimerkiksi Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjasta (2019) ja Janita Virtasen kirjoittamasta kirjasta Sydän oikealla puolella (2022).
– Omalta osaltamme olemme tuoneet Nokiaa esille kehitysvammapalvelun edelläkävijänä sekä kansallisesti että kansainvälisesti, HoviKodin toimitusjohtaja Jussi Peltonen tiivistää.
HoviKodin toimintamallit kiinnostavat Aasiassa. Tällä hetkellä Hovi Caren ikääntyneiden autetun asumisen ja päivätoiminnan franchising-palvelukonsepti on käytössä Singaporessa ja Indonesiassa, keskusteluja on myös käyty Malesiaan ja Vietnamiin. Esimerkiksi Vietnamin sosiaali- ja terveysministeriön edustajat kävivät Sofiakylässä tutustumassa talvella.
– Varsinkin Aasiassa arvostetaan suomalaista hoiva- ja dementiaosaamista. Hovi Care osaltaan kirittää Aasian maita sille tasolle, missä Suomessa jo ollaan, Jussi Peltonen iloitsee ja jatkaa – Aasialaisessa kulttuurissa hoivakotiin ei haluta päätyä, ja standardit hoivakodeille ovatkin laitosmaiset. “Sinulle omaa elämää” -sloganimme vetoaa sielläkin tiivistäen näkemyksemme, kuinka asiakkaan itsemääräämisoikeus on tärkeää, jolloin tukea tarvitsevasta henkilöstä tulee jälleen oman elämänsä päähenkilö.
Viime vuodet ovat olleet Sofiakylälläkin muutosten ja sopeutumisten täyteisiä. Suurin muutos on uusien hyvinvointialueiden muodostuminen.
– Aiemmin oli helpompaa, kun meillä oli hyvät yhteydet ympäröiviin kuntiin ja vammaispalvelujen henkilöt olivat tuttuja. Valitettavasti nyt yhteistyöstä on tullut kasvottomampaa, eikä aina tiedä kehen ottaa yhteyttä, Riitta Peltonen harmittelee.
Vanhuspalveluissa ollaan myös uuden keskellä, kun ikääntyvillä on huoli, miten he tulevaisuudessa pääsevät palvelujen ja hoivan piiriin. Pikkuhiljaa yhä useammat haluavat varmistaa tulevaisuutensa maksamalla itse hoivapaikasta.
– Se kertoo ikääntyneiden ihmisten peloista sekä nykyisen palvelujärjestelmän osittaisesta toimimattomuudesta, Jussi Peltonen nostaa esiin.
HoviKoti on osaltaan pyrkinyt vastaamaan ikääntyneiden tarpeeseen laajentamalla ja monipuolistamalla palveluitaan.
– Onneksi yhteistyö kaupungin kanssa toimii, toteaa Jussi Peltonen. – Nokian kaupunki selvästi haluaa ymmärtää toimintaympäristömme muutoksia ja sitä, miten meillä säilyvät toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa, Jussi Peltonen kiittelee toimivaa keskusteluyhteyttä.
Sofiakylässä on käynnistynyt sukupolvenvaihdos. Tällä hetkellä Riitan lapsista Amanda Renard toimii palveluohjaajana ja Alex Renard henkilöstöpäällikkönä.
– Alan antamaan nuorille enemmän jalansijaa Sofiakylässä ja hyvin he jo ovatkin ottaneet koppia. Amanda on ollut alusta lähtien mukana toiminnassa, ja tunteekin talon läpikotaisin. Alexin liiketalouden harjoittelujakson jälkeen puolestaan todettiin, että Sofiakylään oli syntynyt tarve HR-henkilölle, johon hän luonteeltaan soveltui hyvin. Henkilöstö oli silloin kasvanut jo 80 vakituisen ja 80 sijaistavan työntekijän yhteisöksi, Riitta Peltonen kertoo.
– Sukupolvenvaihdokset ylläpitävät arvojen jatkuvuutta. Asiakkaille, omaisille ja työntekijöille on tärkeää, että toiminta pysyy laadukkaana pitkälle tulevaisuuteen, Jussi Peltonen puolestaan tähdentää.
Vasemmalta Amanda Renard, Riitta Peltonen, Jussi Peltonen ja Alex Renard.
Teksti: Mirva Perkiö, Creative Crue
Kuvat: Olli-Pekka Latvala