Skip to content

Leipomo Sorttiinan tarina muistuttaa tarttumaan mahdollisuuksiin

Leipomo Sorttiinan tarinaan kuuluu monta avoimeen tilaisuuteen tarttumista, paljon uskallusta sekä ennen kaikkea unelmien seuraamista. Ilman niitä Nokian Kankaantaan yritysalueella toimiva leipomo ei nyt tarjoilisi konstailemattomia leivonnaisiaan ja edistäisi erityisruokavalioihin sopivien tuotteiden saatavuutta Suomessa. Sorttiinan tuotteiden takana on alusta lähtien ollut ajatus perinteitä kunnioittavasta reseptiikasta sekä käsin leipomisesta.

Leipomo Sorttiinan yrittäjä Sirpa Santala esittelee leipomon muffinsseja.

Sirpa Santalan perustama Leipomo Sorttiina täyttää yhdeksän vuotta kesäkuussa 2022.

Yritysunelmat on tehty toteutettaviksi

Leipomo Sorttiinan perustaja Sirpa Santala kertoo leipomon tarinan alkaneen hänen ollessaan kaksivuotias. Silloin leipomisesta nauttiva lapsenlapsi sai isoisältään lahjaksi rakkaan leikkikeittiön. Työelämä kääntyi kuitenkin toisille urille, ja Santala teki 30-vuotisen uran vakuutusalalla. Lähestyessään 50 ikävuotta Santala päätti, että jos joskus haluaisi toteuttaa unelmansa omasta yrityksestä, niin se olisi tehtävä nyt. Unelmasta syntyi vuonna 2013 Leipomo Sorttiina, ja näin sanonta ”Lapsi leikkii tulevaisuutensa” kävi toteen.

Santala kuitenkin kokee, että tarinan olikin tarkoitettu menevän näin mutkan kautta. Ensimmäiset työvuosikymmenet hänen piti olla vakuutusalalla, eräänlaisessa huolenpitotyössä. Henkilökunnasta ja asiakkaista huolehtiminen onkin muotoutunut koko yritystoiminnan pohjaksi. Jauhopeukaloiksi Santalan nimittämien leipuri-kondiittorien yhteen hitsautunut ydinporukka on Santalan mukaan Sorttiinan menestyksen kantava voima.

Asiakassuhteissa huolenpito näkyy vastavuoroisuutena ja palautuu asiakkaiden kiittävinä palautteina. Pitkäaikaiset asiakkaat palaavat juhlahetkissä tai arjen herkkujen kaipuussa Sorttiinan puoleen.

– Mietin usein, saavatko kaikki leipomot näin valtavasti asiakasviestintää, valokuvia ja kiitoksia. Saan palautetta esimerkiksi siitä, kuinka herkkuhetki on pelastanut tylsän työpäivän, tai valokuvan, kun 2-vuotias moniallerginen erityisruokavaliolapsi maistaa elämänsä ensimmäisen kerran kakkua. Yksi vanhempi on hankkinut lapsensa syntymäpäiväkakun aina yksivuotiaasta lähtien Sorttiinasta, ja nyt 10-vuotiskakkua hankkiessaan toivoi saavansa kakun sitten rippijuhliinkin, Santala iloitsee.

Leipomo Sorttiinan työntekijät valmistelevat saaristolaisleipiä paistettavaksi.

Alkuun yhdellä tuotteella

Vahvan tunteen ohjaamana Santala irtisanoutui tutusta ja turvallisesta työstään ja alkoi yrittäjäksi, ilman että tiesi yrittämisestä mitään tai suvussa olisi ennen ollut yrittäjiä. Hän aloitti toiminnan kotoa käsin yhdestä tuotteesta, saaristolaisleivästä, jonka reseptiikan ja kokonaisuuden hioi valmiiksi tuotteeksi. Saaristolaisleipä on edelleen yksi Sorttiinan kulmakivistä.

– Enkä ole sekuntiakaan katunut, vaikka aloitin yrityksen ihan tyhjästä. Tämä välilehti elämässäni oli pakko katsoa, Santala kiteyttää.

Muiden yrittäjien vahva tuki

Vaikka unelma oli muhinut Santalalla pitkään, hän ei puhunut kellekään yrityksen perustamisesta. Hän ei halunnut ulkopuolista kyseenalaistusta, ettei voi perustaa yritystä, koska hänellä ei ole sitä tai tätä. Alku ei sujunutkaan kivuttomasti.

Hän kuitenkin huomasi, että yrittäjäporukka on toisistaan välittävää ja auttavaa. Yrittäjät tukevat toistensa pärjäämistä.

– Yritysmaailma on kova, ja kaikilla on kiireitä. Kukaan ei kuitenkaan antaessaan köyhdy. Ei ole minulta pois, jos toinen yritys saa avullani hommansa pyörimään. Varmasti he voivat antaa jossain vaiheessa apuaan takaisin. Tänä päivänä yhteistyö korostuu taas, kun yrittäjät verkostoituvat aktiivisesti, Santala muistuttaa.

Yksi yrityksen ensimmäisistä onnekkaista käänteistä oli ihanan kesäkahvilan tuleminen asiakkaaksi. Yhdessä yrittäjän kanssa Santala ideoi erilaisia koepaloja kahvilaan. Siitä tuoterepertuaari alkoi hiljalleen paisua kuin pullataikina.

Leipomo Sorttiinan henkilökunta kokoontuneena valmiiden tuotteiden ympärille.

Perinnereseptit kohtaavat erityisruokavaliot

Asiakkaiden toiveilla on ollut aina suuri vaikutus Sorttiinan tuotevalikoimaan. Leipomon alkuajoista lähtien Santala on kuunnellut asiakkaiden toiveita, ja jos ne ovat toteutettavuuden rajoissa, niitä ainakin yritetään.

Sorttiinan tarinaa ovat vahvasti ohjanneet onnistuneet sattumat, ja erityisruokavalioihin panostaminen on jälleen yksi niistä. Nelisen vuotta sitten tammikuisena päivänä Sorttiinan leipureiden kesken alettiin keskustella vegaanisten tuotteiden kokeilemisesta. Kaikille heille alue oli aivan uusi. Niinpä Sorttiina toteutti jo silloin asiakkaana olleen Pirkkalan Citymarketin kanssa asiakaskyselyn, millaisia vegaanisia tuotteita asiakkaat kauppaan toivoisivat. Kumpikaan, kauppa tai leipomo, ei ollut varautunut sellaiseen toiveryöppyyn, jonka kysely sai aikaiseksi.

Asiakkaiden toiveisiin vastattiin opettelemalla vegaanisten raaka-aineiden käyttäytymistä ja muokkaamalla tuttuja perinteisiä reseptejä erikoisruokavalioihin soveltuviksi. Aluksi luotiin muutama vegaaninen tuote, ja siitä kuin lumipallo Sorttiinan erikoisruokavalioiden valikoima on kasvanut nykyisen kokoiseksi.

Porkkanakakkujen koristelua ja pakkaamista.

Sattuman kautta nokialaiseksi leipomoksi

Sorttiinan muuttaminen Nokialle oli yksi leipomon matkan varrelle sattuneista onnekkaista mahdollisuuksista. Kun Santala vielä työskenteli kotoa, hän oli hankkimassa käytettyjä pöytiä. Niitä noutaessaan hän tutustui tilaan, jonka irtaimistoa myyvä yrittäjä oli siirtymässä eläkkeelle. Pöytäostokset johtivatkin muuttoon Kankaantaan teollisuusalueelle.

Tilat osoittautuivat kuitenkin puolen vuoden jälkeen liian pieniksi kasvavalle yritykselle. Yhtenä päivänä kotiin töistä ajaessaan Santala näki tien toisella puolella kyltin vuokrattavasta tilasta. Näin uusi tila löytyi ihan läheltä. Nykyisessä tilassaan Juurakkotiellä Sorttiina on viihtynyt vuodesta 2015, eikä Santala rauhalliselta Kankaantaan teollisuusalueelta halua pois lähteäkään. Henkilökunnan on helppo kulkea, ja työmatkailu sujuu helposti, minne ikinä tarvitseekaan – Pirkanmaata kiertämään, Poriin tai Helsinkiin.

Valkoisia pieniä marenkeja kuivumassa pelleillä.

Teksti: Mirva Perkiö, Creative Crue
Kuvat: Olli-Pekka Latvala

Leipomo Sorttiina

  • Konstailemattomia, kotoisen perinteisiä leivonnaisia, kakkuja ja kahvipöydän suolapaloja käsityönä.
  • Kehittänyt laajan valikoiman erityisruokavalioisille.
  • Sirpa Santala perusti leipomon tyhjästä vuonna 2013, työskenneltyään ensin 30-vuotta vakuutusalalla.

Lisätietoa:
www.sorttiina.fi

Julkaistu: 14.6.2022.