Skip to content

Sokru Oy

Taidekasvattaja, kuvittaja ja suunnittelija Outi Virtanen perusti yhden hengen yrityksensä, Sokrun, vuonna 2015. Lähtökohtana oman yrityksen perustamiseen oli halu keskittyä maalaamiseen ja piirtämiseen. Tätä ennen Outi oli työskennellyt päivisin taidekasvattajana ja maalannut illat sekä viikonloput. Nyt Sokru työllistää Outin täyspäiväisesti ja hänen työnsä ovat kysyttyjä valtakunnallisesti.

Outilla on sekä kuvataiteilijan, graafisen suunnittelijan että taidekasvattajan koulutus, mutta Sokrun tarina on edennyt poikkeuksellisesti Outin taustaan nähden. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuminen on suunnittelualalla lähes poikkeus ja Outi ei myöskään ole varsinaisesti markkinoinut yritystään tai töitään.Outi on aktiivinen verkostoituja ja toimii mm. Nokian Yrittäjissä. Viime vuosien aikana Sokru on osallistunut useisiin eri myyntitapahtumiin Suomessa, panostanut näkyvyyteensä sosiaalisessa mediassa sekä perustanut verkkokaupan vuonna 2016. Jotta kuvittaja saa jalansijaa, on oltava läsnä eri kanavissa ja kuluttajien helposti löydettävissä.

Maalauksista painotuotteita ja kuoseista kankaita

Sokrun ensimmäisiä tuotteita olivat postikortit ja julisteet, joiden valmistaminen on nyt siirtynyt Putinki Oy:lle ja Karto Oy:lle. Putinki ja Karto hoitavat Sokrun tuotteiden jakelua, joka kattaa noin 40 jälleenmyyjää kotimaassa ja ulkomailla. Suurimmat jälleenmyyjät Suomessa ovat Akateeminen Kirjakauppa sekä Pentik.

Sokru on tullut tunnetuksi myös luonnonläheisestä kuosisuunnittelustaan sekä kirjojen kuvituksista. Uni-niminen kuosi oli Sokrun läpimurto tekstiilimaailmaan. Erityisesti kotimaisessa lastenvaateteollisuudessa Sokrun kuosien kysyntä on valtavaa ja kuosisuunnittelu onkin yrityksen kasvavin osa-alue tulevaisuudessa. Suuren kysynnän taustalla on myös muutos kuluttajakäyttäytymisessä, sillä arvostus ekologisuutta, lähellä tuotettuja tuotteita ja kotimaista designia kohtaan on kasvanut.

Outi on ohjannut myös taide- ja mediakasvatus- sekä käsityöpajoja aikuisille ja lapsille yli 10 vuoden ajan. Kesällä 2017 hän teki yhteistyötä Nokian kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa ja veti mm. animaatio- ja hiilipiirustustaidekasvatustyöpajoja Hinttalan kotiseutumuseolla.

Uusina aluevaltauksina kirja ja tapettimallisto

Tänä vuonna täyttyy yksi Outin pitkäaikainen haave, kun Sokru julkaisee oman tapettimallistonsa. Mallisto sisältää 5-10 eri tapettikuosia ja se pääsee myös kansainväliseen levitykseen. Osa tapeteista on perinteisiä rullatapetteja ja osa taas tilaustapetteja, jolloin asiakas ilmoittaa haluamansa neliömäärän ja tapettikuosi suunnitellaan tätä kokoa varten.

Sokrun kuvituksia on jo nähty useissa lastenkirjoissa. Huhtikuussa 2018 ilmestyy Kustannus Mäkelän kustantama Herra Lumpeenkukka ja neiti Kuusenkerkkä, johon Outi on tehnyt kuvituksen. Tätä ennen julkaistaan myös ensimmäinen Outin kirjoittama ja kuvittama kirja, jonka sisältö on vielä salaisuus.

Sokru myös muuttuu 1.4.2018 perheyritykseksi, kun Outin mies, Otto Toivakka, siirtyy yritykseen graafiseksi suunnittelijaksi. Sokru Oy on jatkossa suunnittelutoimisto, joka keskittyy kuvitukseen, kuoseihin ja graafiseen suunnitteluun.

Sokru Oy:n suunnittelijat Outi Virtanen ja Otto Toivakka.

Tulevaisuuden haaveet siintävät laajemmalti kodin tekstiileissä ja yhteistyössä sisustussuunnittelijoiden kanssa. Kodin sisustuksessa käytetään paljon julisteita ja Sokrun töitä näkyy yhä useammissa suomalaisissa kodeissa.

Sokru Oy

  • Kuvitukseen, kuoseihin ja graafiseen suunnitteluun keskittyvä perheyritys
  • Kaksi työntekijää

Lisätietoa: www.sokru.com tai sosiaalisessa mediassa @sokruissugar

Julkaistu: 03/2018