Skip to content

Suomen suosituin koiranruoka tehdään Kolmenkulmassa

Lemmikkiruokayritys Vafo Finlandin uusi tuotantolaitos Nokian Kolmenkulmassa aloittaa toimintansa huhtikuussa 2023. Vuoden lopulla samalle tontille siirtyvät myös yrityksen varastotilat. Muutto Nokialle on osa yrityksen strategista laajenemista ja vastuullisuustoimia.

– Kolmenkulman ECO3-yritysalue on kiinnostava sijainti uudelle tehtaallemme. Seuraamme tarkasti sen toimijoita nyt ja tulevaisuudessa. Meillä voi olla paljon yhteistyön mahdollisuuksia alueen kiertotaloustoimijoiden kanssa, Vafo Finlandin toimitusjohtaja Timo Pärssinen sanoo.

Vafo Finlandin toimitusjohtaja Timo Pärssisen mukaan yrityksen tavoitteena on panostaa entistä enemmän vihreään tuotantoon ja kestävään kehitykseen liittyviin asioihin. Tuotannon laajentaminen kotimaassa on askel sitä kohti.

Vastuullisuus lemmikkiruokabisneksen vahva vaikutin

Vafo Finland perustettiin vuonna 2021, kun tsekkiläinen Vafo Group osti suomalaisen Prima Pet Premium -lemmikkieläintuoteyrityksen. Pärssinen toimii myös Prima Pet Premiumin toimitusjohtajana.

Yritykset kuuluvat samaan konserniin, mutta niiden toiminta on jaettu niin, että Vafo Finland vastaa lemmikkiruuan valmistamisesta, kun taas Prima Pet Premium lemmikkieläinruokien maahantuonnista ja tukkutoiminnasta.

Pärssinen näkee lemmikkieläinruuat tasaisena ja kasvavana bisneksenä, joka ei ole kovin altis talouden heilahduksille.

– Lemmikkiruoka-ala seuraa yleensä paljolti ihmisruoka-alaa. Esimerkiksi gluteenittomuudesta tuli ihmisten ruuassa trendi kymmenisen vuotta sitten, kun taas lemmiruuissa se alkoi näkyä viitisen vuotta sitten.

Tällä hetkellä Pärssinen näkee vahvimpana vaikuttimena bisnekseen vähäpäästöisyyteen ja kestävään kehitykseen liittyvät vastuullisuustavoitteet.

– Se voi tarkoittaa vaikkapa hyönteisproteiinien käyttöä lemmikkiruuissa, mutta pääosin kuitenkin sitä, että esimerkiksi pakkaukset ovat kierrätettäviä, ruuan valmistuksessa on käytetty järkevästi vaihtoehtoista energiaa, kuten biokaasuja ja aurinkovoimaa, ja tilaus-toimitusketju on kunnossa.

Vafolle uusi tehdas Nokialla edustaa näiden vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvien teemojen edistämistä. Paineet muutokselle tulevat osittain myös ulkoa.

– Keskusliikkeet, joissa lemmikkiruokia myydään, ovat tehneet omat ympäristölupauksensa ja asettaneet hiilineutraaliustavoitteet. Meidän tavarantoimittajien on oltava mukana talkoissa. Tähän mennessä lemmikkiruuassa esimerkiksi CO2-kompensoidut brändit tai hyönteisproteiinia hyödyntävät merkit ovat olleet vielä erikoisuuksia, mutta olemme jo pian siinä tilanteessa, että niistä tulee valtavirtaa. Tuotannon on oltava kunnossa, jotta vastuullisuustavotteisiin päästään.

– Myös kuluttajat arvostavat nykyään sitä, että ruoka on kotimaassa puhtaista raaka-aineista tehtyä. Vaikka myös Tsekeissä valmistettu lemmiruokamme on tehty tarkasti sertifioiduissa tuotantolaitoksissa, tuotannon siirtyminen Suomeen varmistaa sen, että valmistaminen itsessään on ympäristöystävällisempää.

– Suomeksi sanottuna silloin tavaraa ei tarvitse rahdata sieltä, täältä ja tuolta. Samalla tuotanto Suomessa tukee kotimaatamme. Pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia ja läheltä löytyviä raaka-aineita.

Vafon tunnetuimmalla brändillä on pitkät juuret kotimaassa

Vafon Suomessa tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Hau-Hau Champion ja PrimaCat, joita on valmistettu jo 50-luvulta lähtien. Oikeastaan juuri näiden merkkien ansiosta koko yritys perustettiin 90-luvun loppupuolella.

– Hau-Hau Champion ja PrimaCat olivat aluksi Saarioisen tuotemerkkejä, mutta yritys päätti 90-luvulla keskittyä vain ihmisruokaan ja myi ne vasta perustetulle Prima Pet Premiumille. Tuolloin myös valtaosa lemmikkiruokavalmistuksesta siirtyi Suomen EU-jäsenyyden myötä Eurooppaan, jossa se oli kotimaata kustannustehokkaampaa.

Uudella tehtaalla aletaankin valmistaa ensimmäisenä juuri Hau-Hau Championia. Se on edelleen Suomen tunnetuin koiranruokabrändi. Yrityskauppa ja sitä seurannut tuotannon laajeneminen siis mahdollistaa sen, että suomalaisille lemmikinomistajille tuttu brändi saadaan takaisin kotimaiseen valmistukseen.

Hau-Hau Championin jälkeen tehtaalla aletaan valmistaa hallitusti myös muita Vafo Groupin brändejä, joita on yhteensä 16 kappaletta.

– Sellaisten brändien valmistaminen, joita ei juuri Suomessa myydä, tulee jäämään kuitenkin Tsekkeihin. Tehtaalla tullaan valmistamaan myös esimerkiksi private label -tuotteitamme, Pärssinen kertoo.

Ketterää toimintaa lama-aikanakin varmalla alalla

Ennen vuoden 2021 yrityskauppaa Prima Pet Premiumia oli yritetty ostaa jo useita kertoja.

– Saimme useita tunnusteluita yrityksen myymisestä vuosittain. Ala kiinnostaa sijoittajia ja alan sisäisiä ostajia, koska sen varmuus myös lama-aikoina on hyvin tiedossa. Lisäksi me olemme kasvaneet kovaa. Kun minä tulin taloon vuonna 2009, liikevaihtomme oli noin 5 miljoonaa. Viime vuonna se oli jo yli 43 miljoonaa.

Yrityksen nykyinen omistaja on Pärssiselle vanha tuttu.

– Olemme tunteneet Vafo Groupin jo yli 10 vuotta. He ovat olleet yksi päätavarantoimittajistamme. Vafon omistaa yksi mies, joten voisi kai sanoa, että Prima Pet Premium sai kaupan myötä tutun ja turvallisen uuden isännän, Pärssinen muotoilee.

Globaalisti pieni, Suomessa suuri

Lemmikkien ruokinta on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosikymmenten aikana. Kun aiemmin Suomessa lemmikeille syötettiin pääasiassa oman ruuan tähteitä, nykyään lemmikkien omistajat haluavat panostaa perheenjäseniinsä ja tarjota heille laadukasta ruokaa. Lemmikkeihin kulutetaan myös euromääräisesti radikaalisti aiempaa enemmän.

– Olemme onnellisia, että olemme alalla, joka kasvaa ja kehittyy.

Pärssinen näkee Vafon kaltaisilla toimijoilla tulevaisuudessa vahvemman jalansijan lemmikkiruokabisneksessä.

– Olemme suhteellisen pieni ja ketterä toimija verrattuna globaaleihin alaa hallitseviin jätteihin, kuten Nestleen ja Marsiin. Se tarkoittaa, että voimme reagoida trendeihin ja tarpeisiin nopeammin ja luoda uudenlaisia tuotteita. Tähän eivät globaalit jätit taivu.

Vafolla on Suomessa hyvä asema jo nyt. Pärssinen arvioi, että tänä vuonna yritys on Suomen toiseksi suurin lemmikkiruokavalmistaja. Kilpailu on heille tervetullutta.

– Pääasiassa kotimaiset kilpailijamme ovat pieniä ja keskittyneitä jonkinlaiseen niche-toimintaan, mutta toivotamme kaiken kilpailun tervetulleeksi. Keskitymme lopulta valtaosin omiin juttuihimme, emmekä niin seuraa mitä muut tekevät.

Teksti: Jenni Junkala, Creative Crue
Kuvat: Olli-Pekka Latvala

Vafo Finland Oy

  • Vafo Finland Oy on Suomessa toimiva lemmikkiruokayritys, joka kuuluu Vafo Group -konserniin.
  • Vafo Finland syntyi, kun tsekkiläinen Vafo Group osti suomalaisen Prima Pet Premium -yrityksen vuonna 2021.
  • Yrityksen tunnetuin tuotemerkki Suomessa on jo 50-luvulta asti myyty Hau-Hau Champion. Koko konsernilla on yhteensä 16 lemmikkiruokabrändiä ja se vie tuotteitaan yli 75 maahan.
  • Vafo Finlandin liikevaihto oli viime vuonna yli 43 miljoonaa euroa.
  • Yritys rakennutti vuonna 2022 uudet tuotantotilat Nokian Kolmenkulmaan. Lemmikkiruokatehtaan kaupallinen tuotanto alkaa huhtikuussa 2023. Vuoden lopussa yritys siirtää myös varastotilansa Kolmenkulmaan.
  • Vafon tavoitteena on tulevina vuosina satsata entistä enemmän vihreään tuotantoon ja kestävään kehitykseen liittyviin asioihin. Tuotannon laajentaminen kotimaassa on askel sitä kohti.

Lisätietoa: vafo.com/fi

Julkaistu: 4.4.2023.